Saturday, July 30, 2011

KURMA - KELEBIHAN MENURUT SAINS PERUBATAN.

KURMA (TAMAR) - KELEBIHAN MENURUT PANDANGAN SAINS PERUBATAN.


                

KURMA adalah  tumbuhan jenis Palma atau nama saintifiknya 'Phonex Dactylifera'. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di Timur tengah dan mempunyai pelbagai jenis. Ia menjadi makanan utama mereka. Kurma memang terkenal dengan khasiatnya, namun ramai dikalangan kita yang tidak mengetahui. Disini saya akan cuba mengupas kelebihan dan khasiat kurma  dari sudut perubatan.

KOMPOSISI GIZI DI DALAM 100g KURMA 

              1.  PROTEIN                     1.8 - 2.0%
           2.  SERAT / FIBER           2.0 - 4.0%
           3.  GLUKOSA                    50 -  58%
           4.  VITAMIN A                  50 IU
           5.  THIAMIN                      0.09mg
           6.  RIBOFLAVIN               0.1mg
           7.  NIASIN                           2.20 mg
           8.  KALIUM                
           9.  VITAMIN C
         10.  KALSIUM
         11.  POTASIUM
         12.  PHOSPHORUS 
         13.  ZAT BESI (FERRUM)
         14.  Salicylate - sejenis bahan antipembeku darah.
         15.  Sejenis hormon menyerupai horman Oxytocin.


                                      
                  
KELEBIHAN BUAH KURMA DARI SUDUT PERUBATAN;

1.  Kandungan Glukosa yang tinggi dalam sebiji kurma dapat
     memberi 'tenaga segera' kepada pemakannya kerana
     sifat glukosa yang mudah diserap dan dihadam segera oleh
     sistem pencernaan.  Ini membuatkan sipemakannya terasa
     cepat kenyang dan mendapat pemulihan tenaga yang pantas.

     (Nota; Gula secara amnya terbahagi tiga, iaitu Glukosa,
     Fruktosa dan Sukrosa, kurma mengandungi gula jenis
     glukosa  dan   dapat diserap secara langsung dan, sementara
     buah-buahan lain kebanyakkanya mengandungi gula
     fruktosa dan gula tebu pula mengandungi  sukrosa, gula jenis
     ini perlu dipecahkan oleh enzim terlebih
     dahulu sebelum bertukar menjadi glukosa dan kemudian
     barulah diserap oleh badan ).

2.  Kulit kurma mengandungi serat atau 'fiber' yang sangat
     tinggi, serat berperanan untuk mengelakkan
     sembelit dan masalah usus yang lain, makanan yang
     mengandungi serat yang tinggi juga dapat
     mengelakkan barah usus. Serat adalah suatu bahan yang
     lambat dihadamkan dan membuatkan sipemakannya terasa
     kenyang dalam masa yang panjang.

      Kesimpulan dari fakta 1 dan 2. 

      Di dalam sebiji kurma, ia mengandungi glukosa - iaitu
      pemberi tenaga segera dan cepat kenyang, dan ia juga
      mengandungi serat @ fiber yang membuatkan seseorang
      terasa lambat lapar, ia sangat sesuai sebagai makanan
      terutama kepada orang yang mementingkan soal
      kesihatan, orang yang berpuasa dan orang yang sedang
      menguruskan berat badan.   

3.  Kalium yang tinggi di dalam sebiji kurma dapat
     mengelakkan lemah otot, keletihan dan dapat
     mencegah terkena penyakit angin ahmar (stroke).
     Kalium juga dapat memelihara dinding arteri agar tetap
     elastik dan dapat berfungsi secara normal,
     keadaan ini membuatkan pembuluh darah tidak mudah
     rosak akibat tekanan darah dan faktor inilah
     yang dapat mengurang kan risiko 'stroke'.
     Kalium juga membuat denyut jantung teratur, mengaktifkan
     kontraksi otot serta dapat membantu menurunkan  tekanan
     darah kepada pesakit darah tinggi.    

4.  'Salicylate' yang terdapat terutama di dalam kurma kering
     dapat membantu melancarkan perjalanan darah,
     mencegah pembekuan darah dan bersifat anti radang,
     Salicylate ini juga dikenalpasti dapat mengelakkan penyakit
     angin ahmar dan serangan jantung kepada pemakan kurma.

     Kesimpulan fakta 3 dan 4.   
     Makanan yang mengandungi kalium yang tinggi akan
     mengurangkan risiko seseorang itu diserang angin ahmar
     (stroke).  Minimal adalah 400mg setiap hari, satu biji kurma
     mengandungi 65g kalium, jadi anda perlu memakan lima biji
     setiap hari untuk mengurangkan risiko diserang angin
     ahmar!

     Kandungan Salicylate sebagai agen pelancar darah semula
     jadi dalam buah kurma juga dapat mengurangkan risiko
     serangan angin ahmar dan serangan jantung!!
  
5.  Vitamin C yang tinggi juga dapat memelihara kulit dan
     pencegahan dari serangan penyakit dan sebagai agen anti
     pengoksidaan  dan agen antipenuaan semulajadi.

6.  Vitamin A yang tinggi baik untuk pengelihatan.

7.  Niasin dan Riboflavin dapat merangsang selera makan
     kepada anak-anak dan membantu
     tumbesaran kanak-kanak.
   
8.  Zat besi (ferrum) yang terdapat didalam buah
     kurma juga dapat membantu pembentukan sel-sel darah
     merah dan sangat sesuai dimakan oleh wanita yang hamil
     dan menyusukan bayi.

9.  Kalsium yang terdapat di dalam kurma sangat sesuai sebagai
     makanan tambahan kepada ibu mengandung dan ibu yang
     menyusukan anak. Kalsium juga sangat diperlukan oleh
     anak-anak yang sedang membesar.

10. Phosphorus adalah sejenis mineral yang penting selapas
      kalsium, untuk membina tulang dan gigi yang kuat, ia juga
      membantu dalam sistem penapisan buah pinggang.
      Kandungan Phosphorus adalah tinggi dalam kurma kering.  

11. Kurma juga mengandungi bahan menyerupai hormon
     oxytocin yang berperanan didalam pengecutan rahim, bahan
     ini boleh membantu didalam pengecutan pembuluh darah
     dalam rahim bagi mengelakkan perdarahan terutama
     perdarahan serius selepas bersalin.

12. Diantara kelebihan-kelebihan lainnya seperti;
          Mencergaskan otak dan minda anak-anak.
          Kurma dikatakan menambah tenaga seksual atau batin.  
          
       Sekiranya kita mengetahui khasiat dan kelebihan buah kurma anugerah Ilahi ini, maka sepatutnya kita akan memakan buah kurma setiap hari dan bukan hanya dimakan di dalam bulan Ramadan...  
akhir kata, 
                            

                  SEPINGGAN KURMA DENGAN SERIBU KHASIAT..

     SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DARIPADA 
               KAMI;   TENAGA KERJA  DAN DOKTOR
                     POLIKLINIK BIO-SUCINAS.     

  POLIKLINIK BIO-SUCINAS#POLIKLINIK BIO-SUCINAS#POLIKLINIK BIO-SUCINAS         
     

No comments:

Post a Comment